torsdag 18 juni 2009

Hur bränner man fett?


Vi diskuterade just detta ämne häromdagen, och även om det är sant att lågintensiv träning ger en mycket mer effektiv direkt fettförbränning, så kokar det naturligtvis ner till att det gäller att äta mindre kalorier än man totalt sett gör av med. Det finns inga genvägar!

Faktumet att lågintensiv träning bränner mer fett och högintensiv mer kolhydrater är av större vikt när man pratar om den andra extremen - nämligen hur man gör för att bränna maximalt med blodsocker - vilket är intressant vid t ex diabetes. Då är det viktigt att träna med så hög intesitet som möjligt; för ju hårdare kroppen jobbar desto snabbare måste energin finnas tillgänglig för frigörelse och sockerlagren i musklerna och blodet är överlägset snabbast.

Men en sak man kan tänka på, som många inte vet och som har effekt på såväl fettförbränning som uthållighet vid tröning, enligt ett flertal studier jag läst, är att hålla sin insulinnivå så låg som möjligt innan. Insulin frigörs om man äter snabba kolhydrater, alltså företrädelsevis söta saker och frukt. En hög insulinnivå signalerar åt kroppen att socker finns tillgängligt i överflöd och alla fria fettsyror som cirkulerar i blodet och som du skulle kunnat bränna under ditt pass binds in som lagerfett och finns inte längre tillgänligt under träningspasset.

Om man inte är ute efter att bränna fett primärt, utan är mer inriktad på träningsresultat är detta ännu mer viktigt. Man kan träna med ganska hög intensitet innan fett inte förbränns alls, det förbränns som ett komplement till glykogen (socker). Men finns det inte fett tillgängligt måste ju den delen av energin också komma från glykogen och lagren tar slut snabbare - du tar slut snabbare!

Alltså: Långsamma kolhydrater före träningen!

Inga kommentarer: