Kryssa Hanna till landstinget!


Jag kandiderar till landstingsfullmäktige för att jag har massor av idéer om hur vården i Östergötland kan bli bättre; både för patienter och personal. Mycket bra har åstadkommits inom den östgötska vården den senaste mandatperioden men det finns en hel del kvar att ta tag i. Därför behöver jag och de övriga kandidaterna i Nya moderaterna och Alliansen ditt förtroende att fortsätta med förbättringsarbetet vi påbörjat. Men utöver att rösta på moderaterna i landstingsvalet 1-19 september, hoppas jag att du även vill förära mig ditt kryss. Då lovar jag att kämpa för trygghet, kvalitet och valfrihet i vården, att kämpa för bättre tillgänglighet för alla östgötar och att göra mitt yttersta för att lösa de problem som finns i landstinget utan att höja skatten.

Jag vill att vården ska fortsätta betalas via skatten så att alla får vård efter behov och så att vården är tillgänglig för alla. Oavsett var du bor, vad du jobbar med eller hur mycket du tjänar. Men jag vill också se en ökad valfrihet och mångfald i vården. Fler aktörer ska få utmana landstinget, fler sjuksköterskor och läkare med idéer ska få chans att pröva sina vingar och bli sin egen chef och fler patienter ska få välja sin vårdgivare.

Patientfokus
Som patienter har vi olika vårdbehov och önskemål. Pensionär, student eller småbarnspappa - alla har vi olika krav på vården. För mig som ung och tursamt frisk är det viktigt att jag, de få gånger jag behöver träffa en läkare, får tid och behandling snabbt. Det är mindre viktigt för mig att jag får träffa samma läkare varje gång. Däremot är det senare väldigt viktigt för många, till exempel för min farmor. Hon har många krämpor, många recept och många mediciner – då är det viktigt med kontinuitet. Jag tror att vårdvalet som införts i primärvården kommer leda till att fler vårdcentraler nischar sig och anpassar sitt utbud efter specifika målgrupper med olika behov. Jag är också övertygad om att vårdcentralerna kommer börja se över sina öppettider, ge det lilla extra i bemötandet av oss patienter och på andra sätt anpassa sig för att vi som patienter ska bli nöjda. En hel del av det jag precis nämnde har redan skett, och nu ser jag fram emot att få fortsätta arbetet inom fler områden i vården. Att få välja sin vård ger oss patienter trygghet, frihet och ett bra bemötande.

Valfrihet stärker också patientens ställning i systemet. Oppositionen vill ofta hävda att det bara är den resursstarka som kan och klarar av att välja fritt. Men det är ju faktiskt det motsatta. I det system Socialdemokraterna vant oss vid under decennier är vi hänvisade till en vårdgivare och att få byta kräver ofta såväl pappersexercis som brösttoner. I ett valfrihetssystem är det enklare än någonsin för dig att visa ditt missnöje och söka bättre behandling någon annanstans – du röstar helt enkelt med fötterna och går till en vårdgivare som passar dina behov bättre utan byråkrati eller ifrågasättande; precis så som det fungerar att byta vårdcentral idag. Snacka om stärkt patientmakt!

Personalperspektiv
Inom landstinget i Östergötland arbetar tusentals eldsjälar som valt att ägna sina yrkesliv åt att lindra lidande och bota sjukdom. Personalen är de som rör sig närmast patienterna och utgör stommen i verksamheten. Trots detta har de oftast vansinnigt lite att säga till om rörande sin egen arbetssituation. Ofta är det långt till chefen och systemen är trögrörliga. Det leder dels till en försämrad arbetssituation för personalen som inte känner sig lyssnad till, men också till att verksamheten går miste om goda idéer och uppslag på förbättringar från de som faktiskt utför vården bredvid patientens säng. Detta vill jag ändra på. Personalen förtjänar fler arbetsgivare att välja på och fler arbetssätt att välja mellan. För någon passar det att arbeta i en stor organisation, någon annan vill jobba i ett mindre sammanhäng och en tredje vill bli sin egen chef. Alla dessa möjligheter ska finnas tillhands – så tar vi bäst tillvara på den kunskap och drivkraft som finns hos våra viktigaste vardagshjältar i vården.

Forskningen och vården
Jag är utbildad biolog och som naturvetare ligger självklart forskningen mig varmt om hjärtat. I landstinget i Östergötland bedrivs mycket högkvalitativ klinisk forskning och det är oerhört viktigt att vi fortsätter utveckla vår spetskompetens så vi hela tiden tar nya steg mot att bota sjukdomar. Det är också mycket viktigt att inte grundforskningen glöms bort till förmån för forskning med mer lovande utsikter om direkta resultat. Utan grundforskningsresultat idag kommer vi sakna grund för tillämpad forskning imorgon.
Vi betalar vården via skatten, och så vill jag att det ska förbli. Men just eftersom det är våra gemensamma pengar tycker jag att det är extra viktigt att ha noggrann kontroll på vad pengarna går till. Jag vill ställa höga krav på att all vård som bekostas med skattepangar ska ha vetenskapligt bevisad effekt. Naturligtvis ska vi fortsätta testa nya metoder och ny teknik – och utreda effekterna parallellt. Men om en behandlingsmetod visar sig sakna vetenskaplig grund och effekten inte går att bevisa ska den inte bekostas med skattemedel. Jag vill ta ansvar för resurserna och se till att de hamnar där de gör nytta!

Jag hoppas att du nu läst något du gillat och att du vill kryssa mig i landstingsvalet i Östergötland 1-19 september. Om du har frågor, funderingar eller inte håller med får du gärna höra av dig till mig på hanna.osterman[a]moderat.se eller 073 – 512 82 69.