torsdag 26 mars 2009

En bit i pusslet Diabetes


Otyget diabetes, eller sockersjuka, kommer som många vet i två typer; typ 1 även kallat barndiabetes och typ 2 - vuxendiabetes. Diabetes och dess symptom beror alltid på att insulinet inte fungerar som det ska för att reglera/sänka blodsockernivån, vilket gör att diabetiker får kraftiga svängningar i blodsockret och ofta har höga sockernivåer.

Diabetes typ 1 beror på att de celler som ska bilda insulin, beta-cellerna inte fungerar som de ska vilket leder till att det bildas väldigt lite eller inget insulin och patienten måste ta sprutor med insulin för att kompensera. Diabetes typ 2 beror istället, i första hand, på att signalmottagningen i de celler som ska svara på insulinsignaler, antingen genom att ta upp socker ur blodet eller släppa ifrån sig mindre socker till blodet, inte fungerar. Detta kallas insulinresistens. Vid typ 2 produceras ofta normala eller något lägre nivåer insulin än hos friska personer; det är alltså framför allt receptorerna som ska svara på insulinet som det är fel på. Men man vet inte riktigt varför eller hur det blir fel på dem.

Men nu har en grupp kinesiska forskare hittat en ledtråd (Nature, vol 457, feb 2009). De fann att proteinet beta-arrestin-2 finns i mindre mängder i de celler som ska svara på insulinsignaler än i andra celler hos möss med diabetes; och även jämfört med friska möss. Därför slog forskarna ut genen för beta-arrestin-2 hos annars friska möss; och såg då typiska diabetessymptom. Beta-arrestin-2 är nu seriöst misstänkt!



Genom att administrera beta-arrestin-2 till diabetesmöss via ett virus såg man att deras symptom avtog. Och genom att överutrycka beta-arrestin-2 såg man att de mössen fick lägre blodsocker än vanliga möss - alltså fungerar insulinet mer effektivt med mer beta-arrestin-2 närvarande. Detta är lovande!

Vad gäller vetenskapliga studier i största allmänhet är de, precis som allt annat, av väldigt skiftande kvalitet. Den här studien jag berättat om är en grymt bra studie! De har kollat, dubbelkollat och trippelkollat och det verkar inte finnas nån tvekan om att beta-arrestin-2 spelar en roll vid diabetes typ 2. En pusselbit är lagd, många är kvar - men varje bit är ett stort steg på vägen mot ett botemedel.

Inga kommentarer: